#MonacoSmartMarina

Programme

as of 17th September 2021

WELCOME BREAKFAST AT YACHT CLUB DE MONACO (8.30am)

WELCOME SPEECHES (9.00-9.10am)
Bernard d’Alessandri, YCM General Secretary & Cluster Yachting Monaco President.
José Marco Casellini, CEO of Monaco Marina Management and organiser of the event.

SESSION 1: INSPIRATION (9.10-10.15am)
The power of collaboration in building infrastructure of the future (9.10-9.20am)
Marisa Drew, Chief Sustainability Officer & Global Head Sustainability Strategy, Advisory and Finance, Credit Suisse

The Red Sea Project Urban Planning & Strategy (9.20-9.30am)
Speaker: Nicholas King, Group Chief Development Officer at The Red Sea Development Company

Round table with SUPERYACHT OWNERS about their expectations (9.30-10.00am, 30 mins)

A SUSTAINABLE ECOSYSTEM APPROACH FOR A POSITIVE IMPACT
The Monaco Marina Management vision and actions undertaken (10.00-10.10am)

Coffee break & in-person and remotely networking (10.10-10.40am, 40 mins)

SESSION 2: INTERACTIONS (10.40-12.20pm)

Round table on the ‘‘Marina of the Future’’
(10.40am-11.40am, 60 mins) discussion on the following themes: Sustainability, Energy, Health, Security
Co-moderator: Oscar Siches, ICOMIA member
Speakers: Monaco (Aleco Keusseoglou, SEPM CEO),
Bahamas (Ra’anan Ben-Zur, Developer Abaco Marina Project),
China (Lawrence Wang Dafu, Chairman of Visun Group),
Montenegro (Tony Browne, Porto Montenegro Marina Director / Chairman of Global Marina Institute),
USA (Christian Denhard, Safe Harbor Rybovich SuperYacht Marina Director of marina operations),
Saudi Arabia (Brendan Jack, Amaala, Chief Sustainability
and Armed F. Shaker, MM, AMM Director of Marine Development & Operations, Sela).

Round table on technical areas / infrastructure (11.40am-12.10pm, 30 mins)
Speakers: David Queva, Monaco Marine, Chief Operation Officer,
Henk Dreijer, MB92 Group, Chief Business Development Officer,
Philippe Vincensini, La Ciotat Shipyards General Director.

LUNCH AND NETWORKING (12 NOON-1.45PM)

WELCOME BACK BY MONACO GOVERNMENT (2.00-2.20PM)
Olivier Wenden, CEO of Prince Albert II of Monaco Foundation

Monaco, a Smart Marina role model for Smart Cities
Frédéric Genta, Extended Monaco, Country Chief Digital Officer 

SESSION 3: ACTION (2.20-5.00pm)

Round tables with industry leaders (2.20-3.35pm, 75 mins)
- How to preserve resources (Services & Biodiversity)? (2.20-2.45pm, 25 mins)
Co-moderator: Nicolas Roche, Professor at Aix-Marseille University
Speakers:
Pierfranck Pelacchi, SMEG Sales Director in charge of Innovation,
Matthieu Horgnies, Holcim, Technology Scouting Manager,
Manuel Nardi, Monégasque des Eaux, General Director

- How to contribute to carbon neutrality and to build a sustainable future? (2.45-3.10pm, 25 mins)
Speakers:
Alessandro Pellicanò, Enel-X, Global Sales & Business Development,
Eric Pingat, Pingat Property & Hospitality, President
Philippe Sajhau, IBM, France Vice President IBM - Metropolitan Program Leader

- Demonstrating the positive impact of Smart Marinas? (3.10-3.35pm, 25 mins)
Speakers:
David-Pierre Mangiapan, NGE Connect, Sales Director,
Nicolas Leterrier, Schneider Electric, CTO and Customers, Innovation and ONE Labs global VP,
Mark Brown, Teledyne FLIR, PCB CAD design engineer

Networking break (3.40-4.10pm, 30 mins)

Round table with private investors (4.10-4.40pm, 30 mins)
- How private investment contributes to reaching sustainability?
Co-moderator: Nitan Pathak, European Investment Fund
Speakers:
Marisa Drew, Chief Sustainability Officer & Global Head Sustainability Strategy, Advisory and Finance, Credit Suisse
Sylvain Makaya, Eurazeo Partner,
Jérome de Richemont, Blue Pelican Capital,
Nicholas Naples, Aspirational Consumer Lifestyle Corp. & Turmeric Capital Group, Partner,
Carlo Calabria, CMC Capital Group Founder & Chairman.

IMPACT KEYNOTES (4.40-5.00pm, 20 mins)
Christophe Degoumois, Bombardier, Vice President International Sales
Aaron G. Frenkel, International investor and philanthropist, “The Frenkel Initiative to combat pollution“

START-UP INNOVATION AWARDS (5.00-5.20pm, 20 mins)
Introduction of the Jury & presentation of the 15 selected finalists
Monaco Smart & Sustainable Marina Awards Ceremony
Pitches by the top three companies (in-person and online) & Awards Ceremony / Prize-giving

Closing Cocktail (5.30-6.00pm)

// Monaco Smart & Sustainable Marina

REGISTRATION

Attend the Round tables in person (with lunch and closing cocktail included)
€500 + VAT for the first person
€150 + VAT each for those accompanying that person

Follow the Round tables remotely 
€150 + VAT 

Monaco Smart & Sustainable Marina